Makine Mühendisi Günlüğü
Seçenekler; az yakan çok kaçan ama sıradan gözüken, az yakan az kaçan ama güzel, çok yakan az kaçan ama büyük, çok yakan çok kaçan ama çok maliyetli.. Bir araba almadan önce aklımdaki belirleyici kategoriler bunlardı. B segment, D segment, MPV vs. bana göre hikaye. Çünkü ihtiyacım olan 2 kişi için yeterli konforu sunabilecek ama gerektiğinde 4 yetişkini rahatlıkla taşıyabilecek bir araçtı. Uzun uzadıya araştırdım, baktım, sorgulattım ve benim gibi çok gezen, çok basan, görünümü önemli değil, ben onu güzelleştiririm dediğim C3’ü buldum. Tam bir yıl kullandım ve hiç pişmanlık duymadım.
Öncelikle Citroen tercihim kurucusu olduğum TRCitroen‘den kaynaklandı. Türkiye’nin en büyük Citroen kulübünü kurup başka marka araca binmek olmaz. Bu markanın çoğu modeli bana hitap ediyor ama ikinci elde uygun modeli bulmak çok zor. Bu nedenle arama kriterlerimi daraltmam kolay oldu.
Aracın beni cezbeden yanları komple cam tavan olup, yarıya kadar açılması, 1100 kg’lik ağırlığı 92 beygirlik turbo dizel motorun çekmesi oldu. 10 saniye civarında 0-100km/s hızlanması, 200 km/s’e dayanan son hızı, 4 metrenin altındaki boyu, ortalama 4.0 litre/100km yakıt tüketimi, bir depo ile (44 litre) 1300km menzile ulaşabilmesi, çizgisinden sapmadan yolu kavraması aracı satın aldıktan sonra iyi ki bunu aldım dedirten güzellikleri oldu.
12 aylık kullanımımda yaklaşık 25.000 kilometre yol yaptım. Herhangibir yolda kalma, arıza yaşamadım. Sadece Gümüşhane’de çalıştığım dönemde kış ortasında aracın 9 senelik orijinal aküsü bitti. Ama 20 metrelik bir mesafede aracı vurdurarak çalıştırdım. Ama keyfi olarak da bayağı masraf yaptım. Önce orijinal teybe AUX bağlantısı yaptım. Hemen peşine arka hoparlörleri değiştirdim. Bunlar da kesmeyince amfi, subwoofer, midbass üçlüsünü bunlardan da memnun kalmayınca ana üniteyi değiştirdim.
Citroen C3’te kullanılan 1.6 HDi motor neredeyse tüm Citroen ve Peugeot modellerinde kullanılmaya devam ediyor. Ayrıca Mini, Ford, Volvo gibi markalarda da bu motor kullanıldı. Durum böyle olunca yedek parçası ve bakım malzelerini çeşit çeşit bulmak mümkün. Örneğin 10 liradan 200 liraya kadar hava filtre çeşitleri var. Yağ, polen, mazot gibi filtrelerinde seçenekleri çok. Far gibi yedek parçalarının 6-7 farklı marka seçeneği var.
Aracın kronik sorunları var. Bunların en önemlisi ön takım. Ön takım erkenden bozuluyor. Kullanıma bir etkisi olmasa da bozuk yollarda sesli çalışması rahatsız edici olabiliyor. Rot mili, rot başı, Z rot, salıncak burcu, rotil gibi parçaların komple değişimi 400 TL civarına hallolabiliyor.
İlk nesil C3’lerin kronik sorunlarından diğeri ise direksiyon kutusu. Elektrik destekli direksiyon 6-7 yıl dayanım gösteriyor. Ancak sorunu garantili şekilde çözebilen çok sayıda direksiyon kutusu tamir ustası bulunuyor. Makyajlı kasalarda yani 2006 üzeri versiyonlarda bu sorun ortadan kalkmış. Ben böyle bir sorun yaşamadım.
Aracı 5 Ekim 2015’te bir başka TRCitroen üyesine kilometre sayacı 128.000’e gelmek üzereyken sattım. Yerine aldığım 2006 Citroen C5 1.6 SX ile ilgili yorumlarımı ilerleyen zamanlarda yazacağım. Her iki araç için forumda açtığım konuların linkleri şunlar:
Güzel yazı.. C3 almayı düşünenlere fikir verebilir.
Ben de C3 kullanıcısyım 6 yıldır .(2007 1.6HDI)
Cömert ve dürüst yorumlar paylaşmışsın.
Ön düzenek ve direksiyon kutusu baş ağrıtıcı.
Alacaklar uzun yıllar kullanırım edası ile yaklaşmamalı.
Uzun yıllar değil de 1-2 sene de kullanılmaz mı 2007 model 😀