Makine Mühendisi Günlüğü
2 saat önce biri bana sana göre dünyanın en güzel otomobili hangisidir deseydi cevabım yeni Volkswagen Beetle ve Mercedes C63 AMG Coupe olurdu. Ama artık fikrimi değiştirdim. Dünyanın gelmiş geçmiş en güzel otomobili artık Opel Cascada. Sağından, solundan, önünden, arkasından, içinden, üstünden.. neresinden bakarsam bakayım kusur bulamıyorum. Şimdiye kadar son makyajlanan haliyle Vectra, onun yerini alan Insignia ve yeni Astra haricinde hiçbir Opel modeline ilgi duymayan benim Opel’e bakış açım tamamen değişti.
Bazı tasarım yada basın kurumları her yıl “belli” markalara ödüller verir. Örnek olarak Yılın ticari aracı, Red Dot Design Award, Core77, Automotive Brand Contest, The Most Beautiful Car of The Year.. gibi ödüller gösterilebilir. Bu ödüllerin ne derecede objektif bakış açısıyla değerlendirilip verildiği tartışılır. Hiçbir bağlayıcılığı olmayan bu ödüller araç sahiplerine iyiki bu aracı aldım dedirtir, birde araç tercihi yaparken göz boyar. Önemli olan benim gibi son kullanıcıların araçlar için ne düşündüğü. Onların aklını ne ölçüde çelebildiği. Bu noktadan yola çıktığımızda Opel Cascada benim için gelmiş geçmiş en güzel otomobil.
Opel, şirket olarak bu aralar zor günler geçiriyor. Zaman zaman zarar, iflas gibi konularla gündeme geliyor. Durum bu şekilde olmasına rağmen sınırlı sayıda satış rakamı elde edecek Cascada gibi bir modeli üretmeyi ihmal etmiyor. İşte risk budur!
Bu aracı neden bu kadar beğendiğime yanıt vereyim. Bir arabanın en önemli tasarım öğesi farlarıdır. Farların yerleşimi ise en az şekli kadar hatta şeklinden daha önemlidir. Öyle olmasaydı BMW E30, Alfa Romeo 159 gibi son derece basit oval farlara sahip otomobiller beğenilir miydi? Cascada’nın farları bahsettiğim otomobillerdeki basit değil, aksine son derece gelişmiş ve karmaşık. Ama farın bütünlükteki önemini çok iyi ortaya koyuyor. LED gündüz farlarının yerleşimi nedeniyle insanların dikkatini çekebiliyor. Opel ön farları tasarlarken gösterdiği ustalığı arka farlarda bir adım ileri taşınıyor. Stopları bagaj kapağı, Opel logolu çıtası ve tampon arasına müthiş bir estetikle yerleştirmiş.
Araca yandan bakıldığında tasarımdaki bütünlük kendini gösteriyor. Motor kaputu ve ön cam hemen hemen aynı çizgide. Tente tavan kullanmanın avantajıyla bagaj bölümü yüksekte değil. Ayrıca tavan kapatıldığında ortaya büyükçe bagaj, daracık kabin görüntüsü çıkmıyor. Aracın yan camları hot road otomobillerine gönderme yaparcasına olabildiğince alçak. Ve Opel’in yeni otomobillerinde olmazsa olmaz dediği bıçak izleri.. Ayna hizasından stop lambalarına kadar uzanan birinci bıçak izi ve yine aynı hızadan başlayıp arka tekere kadar uzanan ikinci iz. Tabi birde bunlarla bir araya gelen şişkin “kaslı” çamurluklar. Hepsi müthiş bir uyum içerisinde.
Araca önden ve arkadan bakıldığında çok güçlü bir izlenim veriyor. Opel Astra gibi tam ortasından sivri bir yükseltisinin olması, motor kaputundaki şişkinlikler, arka tampon altı difüzörü bu dediklerimi destekliyor. Lancia Flavia’ya (Chrysler 200) büyük benzerlik gösteren Opel Cascada rakiplerini bir çırpıda silecek ihtişamda.
Hani derler ya kalite bir bütündür, Opel Cascada’da öyle. Dış kısımdaki estetik tasarım aynı şekilde araç içinde de devam ediyor. Abartıya kaçan orta konsoldaki düğme sayısı, bazı köşelere yerleştirilen ledler, son derece kaliteli işçiliğe sahip izlenimi veren koltuk ve torpito kaplama malzemelerindeki dikişler her kesimin beğenisini alacak cinsten.
Son olarak motor konusuna değinip yazıyı noktalamak istiyorum. Cascada’da 1.6 litre hacimli SIDI kodlu yeni bir benzinli motor yer alıyor. 1.6 SIDI ünite 170 beygir güce ve 280 Nm torka sahip. Tente tavanlı bir araç için ne çok fazla, ne de düşük. Tam olması gerektiği gibi. Cascada’nın piyasa otomobili olmak gibi bir gayesi olmadığından araçta 1.3 litre dizel motorlar olmayacak. Bu da çok önemli bir artı.
Basın Bülteni
Opel’in, yeni kumaş tavanlı convertible modeli Cascada 2013’de pazarda yerini alacak. Ampera ile genişletilmiş menzilli bir elektrikli otomobil, Mokka ile bir kompakt SUV, ADAM ile A sınıfı bir şehir otomobili ve şimdi de Cascada ile bir convertible…
2013 ilk çeyrekte Türkiye pazarında yerini alacak olan 4 koltuklu ve kumaş tavanlı Cascada, zarif ve sportif tasarım öğeleri ile geliyor. 1950’lerin kumaş tavanlı modellerine göz kırpan ve modern teknolojilerle donatılmış bir tasarımla…
Cascada 1 benzinli, 1 dizel toplamda 2 farklı motor seçeneği ile satışa sunulacak. 1.6 SIDI ECOTEC Turbo motor tamamen yeni bir motor teknolojisi olarak Cascada ile birlikte geliyor. 170 hp güç ve 280 Nm tork 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman ile geliyor. 2.0 CDTI dizel motor ise 6 ileri manuel şanzıman ile 165 hp güç ve 380 Nm tork sağlıyor.
HiPerStrut ön süspansiyon sistemi, FlexRide şasi, AGR onaylı ergonomik Nappa deri koltuklar, 18”-20” jantlar, AFL+, ikinci nesil Opel Eye ön kamera, Gelişmiş park asistanı, Kör nokta uyarı sistemi, ergonomik ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon ve Yokuşta Kalkış Desteği Cascada’nın özelliklerinden birkaçı.
Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, orta sınıf convertible modellerin yüksek fiyatlarla sunulduğunu ama Cascada ile bu geleneği bozmak istediklerini söylüyor. “Cascada ile orta sınıf bir convertible’da sunulan tüm premium donanım özelliklerini ulaşılabilir bir fiyatla tüketiciye sunacağız” diyor.
Cascada’nın güçlü ve zarif A sütununun ardında silüeti bozmadan, Opel’in karakteristik bıçak çizgisini takip eden ve bütünlüğü korumak için krom çıta ile çevrelenen bir parça, kumaş tavanı gizliyor ve otomobilin kusursuz görünümünün devamını sağlıyor.
Cascada’nın yolcu kabini güçlendirilmiş çelik kasa ile korunuyor ve olası çarpışma anında en az deformasyonu almak üzere tasarlanmış. Kapılar, A sütunları, iki yönlü kafalık ayarları ve arka koltuklarda da bulunan emniyet kemeri gergileri ile Cascada’da güvenlik had safhada tutuluyor.
“Convertible’ların çoğu tavan kapalıyken iyi görünür ama açıkken aynı çekicilikleri kalmaz. Opel Cascada ise kapalıyken de zarafetinden hiçbir şey kaybetmiyor” diyor Opel tasarım direktörü Malcolm Ward.
Cascada’nın kumaş tavanı ile akustik ve ısı yalıtımı konusuna özel önem verilmiş. Ön koltukların arasında bulunan bir düğme ile 50 km/s hıza kadar seyir halinde bile 17 saniyede tamamen açılabilen kumaş tavan 3 renk alternatifi ile sunulacak. Bunları 10 gövde rengi ile kombinlemek mümkün olacak.
Cascada, aynı zamanda zengin depolama gözleri ile de dikkat çekiyor. Gözler, sürücüyü çevreleyecek şekilde kapı içi, ön panelin altı ve üstü, orta konsol gibi en çok kullanıma ihtiyaç duyulan yerlerde bulunuyor. Tavan açıkken minimum yükleme kapasitesi 280 lt ve bu tavan kapandığında 350 lt’ye ulaşıyor. Yükleme hacmini genişletmek ya da uzun eşyaları taşımak için FlexFold sistemi sunuluyor. Elektrikli sistem, arka koltuk sırtlıklarını 50:50 oranında yatırıyor. Bu, sert tavanlı convertiblelarda sunulamayan bir özellik.
Gökhan Bey araç ne zaman Türkiye’ye gelecek? Fiyatı nedir? Teşekkürler….
Bu avtomabil azerbaycan manatiyla neciye cixar