Makine Mühendisi Günlüğü
AutoCad 2013 yakın zamanda piyasaya sunuldu. Bu programı öğrenmek isteyenler için en basit anlatımla, en temel özelliklerle dersler vermeye çalışacağım. Bu derslerin ilkinin konusu AutoCad’in durum çubuğu. Sayfanın en alt kısmında yer alan bu çubuk birçok temel özelliği barındırıyor. 2012 sürümünde 14 seçeneği bulunan durum çubuğuna 2013’te 15. seçenek olan Annotation Manager isimli yeni bir özellik daha eklenmiş.
Aşağıdaki resimde durum çubuğunu görmektesiniz. Altında yer alan sayıları baz alarak bu butonların özelliklerini tanıtacağım.
Durum çubuğundaki harhangibir tuşa tıkladığınızda aktifleşir. Aktif olan seçenek mavi arkaplanla gösterilir. Ayrıca her bir butonun üzerine fare imlecini getirdiğinizde ismi ve parantez içerisinde kısa yol tuşu çıkar. Kısa yol tuşlarını klavyeden girdiğinizde direk olarak aktifleştirebilir yada pasifleştirebilirsiniz.
1. Infer: Birden fazla çizginin birbirine bağlanması.
2. Snap: Çalışma alanını belirler. Kısayolu F9. Ayrlarındaki Snap spacig kısmı farenin kaç birim hareket edeceğini belirler.
3. Grid: Ekranı kare ızgaralara ayırır. Aralıkları çizimin hassasiyetine göre belirlenebilir.
4. Ortho: Dik yada paralel çizgi çizmeye yarar. Kısayolu F8.
5. Polar: Belirlenen açılarda otomatik çizim yapmaya yarar.
6. Object Snap: Yeni çizgi çiziminde varolan çizgilerin belli referans noktalarından yararlanmaya yarar. En çok kullanılan, en iyi öğrenilmesi gereken özelliktir. Sağ tıklayıp istediğiniz özellikleri açıp kapatabilirsiniz. Klavyeden F3 tuşuna basarak object snap’ı açıp kapatabilirsiniz. Object Snap altındaki özellikler şu şekilde:
7. 3D Object Snap: 3 boyutlu çizimde kullanılır.
8. Object Snap Tracking: İki bağımsız nokta arasında referans çizgisi oluşturur.
9. Dynamic UCS: 3 boyutlu çizimlerde kullanılır.
10. Dynamic Input: Çizim esnasında direk veri girmeye yarar. Çizim esnasında çizgide hem açı hemde çizgi uzunluğu belirmektedir. Burada genelde klavyeden girilecek değerle değişebilen değer uzunluktur. TAB tuşuna basınca bu değer atlanır açıya geçilir. Tekrar basılırsa uzunluğa geçer.
11. Lineweight: Çizilen çizgilere kalınlık verildiği taktirde ekranda çizgilerin verilen kalınlıkla görülmesini sağlar.
12. Transparency: Katmanlarla ilgilidir.
13. Quick Properties: Çizilen parça hakkında bilgi verir. Aktifleştirdikten sonra parçaya tıklandığında bir pencere açılmaktadır. Pencerede parçaya ait özellikler yer alıyor.
14. Selection Cycling: Karmaşık bir çizimde aynı bölgede konumlanmış birden fazla nesneden istenileni seçmeye yarar.
15. Annotation Manager: AutoCAD 2013’te eklenen özelliktir. Açıklama yöneticisi manasındadır.
İlerleyen zamanlarda bu butonların özellikleri daha detaylıca güncellenecektir.
Son güncelleme: 07.12.2013
Kaynak
İyi günler gökhan bey autocad 2013 ü öğrenmek istiyorum fakat elimde yeterli kaynak yok..Hatay Mustafa Kemal Üniversite’sinde öğrenciyim..bana kaynak sağlıyacak video ve ya belgeleriniz var mı? Yardımcı olabilir misiniz acaba?
Merhaba, Yazınızı çok faydalı buldum. Teşekkürler Ben AutoCAD 2013 de diğerAutoCAD larda yaptığım iki dosyayı açıp birinden kopyaladığımı diğer dosyaya yapıştıramıyorum.Yani bir Autocad dosyasındaki çizimi kopyalıyorum diğer açtığım Autocad dosyasına aktaramıyor. Bazan koordinatlı gerekiyor. Autocad 2013 de neden bu yapılamıyor bilgi verebilirseniz teşekkür ederim