Turkar ~ Türk malı Unimog hafif ticari araç

Turkar Alakan

Türk malı otomobil hikayelerini bilmeyenimiz yok sayılır. Otomobil üretemedik ama hafif ticari de üretemeyecek değiliz. Hisarlar Holding şimdiye kadarki en sağlam Türk hamlesini yaptı. Bu seferki diğerleri gibi mesnetsiz bir proje değil. Oluru olan, gerçekleşmesine ramak kalan bir proje.

Marka Adı Seçimi

2-3 sene önce başlayan hafif ticari aracın adı Turkar olarak seçilmiş. Bu yazıya eleştiri ile başlamak istemezdim ama bunu belirtmeden geçemeyeceğim. Araca seçilen marka iki farklı firmanın adını taşıyor. Frigorifik kasa ve klima üreten Turkar ve Elektronik firması Turkar ile ilerde sorun yaşanılabilir. Ayrıca Turkar ile ilgili ana domainler alınmış vaziyette. Bu nedenlede boşta olan Turkar.biz alan adına aracın web sayfası kurulmuş. Global piyasaya açılmak isteyen bir markanın .com uzantılı alan adını alması ilk şart. Diğer alan adı uzantılarının hepsi ilk bakışta kötü bir imaj veriyor. (Bildiğiniz üzere turkcar.com alan adı bende.)

Aracın Yapısı

Turkar bana göre yerli Unimog. Unimog bildiğiniz üzere Mercedes-Benz’in zorlu yol şartları için farklı kullanım seçeneklerine göre kişileştirilebilen arazi aracıdır. Ülkemizde Unimoglar Türk ordusu, Türk Telekom, karayolları gibi çeşitli kurumlar tarafından uzun yıllardır sorunsuzca kullanılmakta. Turkar ise Unimog’dan boyut olarak ufak ancak işlevsellik bakımından ondan daha üstün, şehir içinde de kullanılabilecek bir araç. Damperli seçeneğinin kasasının sağa sola ve arkaya doğru kaldırılabilmesi dar alanda çalışmayı kolaylaştırıyor.

Tasarım

Turkar’ın iki farklı model seçeneği var. Bunlar Bukan ve Alakan. Bukan sert ve kaba tasarımı ile dikkat çekerken Alakan daha modern, daha hafif çizgilere sahip ve daha çok satmasını beklediğim model. Ancak her iki modelde de markanın karakteristiğini vurgulayacak bir tasarım öğesi bulunmuyor (BMW böbreği, Peugeot çekik gözü, Volvo çapraz çizgisi gibi). Tasarımda son olarak kabin yüksekliğine değinmek istiyorum. Kupa yüksek camları ve yüksek oturma pozisyonu ile devrilmeye meyilli imajı veriyor. Buna motorun yerleşim yerinin neden olduğunu düşünüyorum.

Motor

Aracın motoru Fiat-Iveco yapımı 2.3 litre hacimli bir dizel motor. 4 silindirli bu motor 116 beygirlik gücünü 3900 devir dakikada, 270 Nm’lik torkunu 1800 devir dakikada üretiyor. Iveco gibi çeşitli ağır işlerin markasının motorunu bu araçta görmek güven veriyor. Umarım Turkar, Türk malı motorları ilerleyen yıllarda araçta kullanacak seviyeye gelir.

Motorun detaylı teknik kataloğunu indirmek için tıklayınız.

Aracın kataloğunu indirmek için tıklayınız.

Tanıtım Filmini izlemek için tıklayınız.

Turkar Alakan 1. Resim

Turkar Alakan 2. Resim

Turkar Alakan 3. Resim

Ekleme 25/01/2011

Cumartesi günü firma etkililerine aşağıdaki maili göndermiştim. Salı sabahı itibariyle firma yetkililerinden Mustafa Bey mailime aracın iki yeni resmi ile birlikte cevap yazmış.

Merhaba,

Değerli Turkar çalışanı, bu projeyi yakinen takip etmeye çalışıyorum. Öğrenmek istediğim bir kaç soru var.
Aracın satışına ne zaman başlanacak?
Hangi ülkelerde satılacak?
Ülkemiz için fiyat aralığı ne olacak?
Bayilik hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?


Bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap Maili

Sn Gökhan Hızal,

Öncelikle Turkar 4×4 araçlarına göstermiş olduğunuz ilgi nedeniyle size çok teşekkür ederiz.

Araçlarımızın satışına nisan ayında başlanacaktır ve fiyat satıştan önce ilgili kamu kuruluşlarına yapılacak bir lansman ile açıklanacaktır. Satış için Hisarlar Grup satış ilkeleri gereğince de ülke sınırlaması olmamaktadır. Bayilik için ise distribütörlük kapsamında temasta olduğumuz bazı firmalar vardır. Yakın zamanda görüşmeler sonuçlanacaktır.

Başka sorularınız olursa her zaman yanıtlamaya hazır olduğumuzu belirterek saygılarımızı sunarız.

Turkar Yeni Resim Önden

Turkar Yeni Resim Yandan

Ekleme 23/07/2013

Yazımı son güncellememim üzerinden 2.5 sene geçmiş.. Turkar bu arada satışa hazır hale gelmiş hatta Rize’den bile alıcı bulmuş. Çayeli Bakır İşletmeleri sorunu hiç bitmeyen Land Rover Defender üzerine monte edilmiş platform araçları yerine Paksan marka platforma sahip Turkar’lar satın aldı. İlk teslimat yapıldı. Bakalım ne kadar dayanacak.. Sıfır Toyota Hilux’ların en fazla 2 yıllık faydalı ömre sahip olduğu maden ortamında Turkar ne hale gelecek göreceğiz.

Turkar Platform Çayeli Bakır İşletmeleri
Turkar Platform Çayeli Bakır İşletmeleri

10 Comments on “Turkar ~ Türk malı Unimog hafif ticari araç

  1. Çok kaba duruyor, özellikle en altta resimleri olan büyük lastiklerinde etkisiyle daha kaba duruyor. Ama onun yanında iş yapacak gibi de duruyor. Bu araç tutarsa ben bu şirketin kendi motorunu da imal edeceğini umuyorum. Çünkü şirketin başkanı tanıtım filmlerinde kendisi oynayacak kadar bu projeye bağlı.

  2. Aynen Selim, tam bizim buralara göre bir araç. Ama önce kendini ispat etmesi lazım. Nasıl çift kabinli araçlara herkes güvenip gözü kapalı satın alıyorsa bunlar da o noktaya gelebilir. Yeterki sağlam ve ulaşılabilir bir fiyatta olsun.

  3. Ufağı güzel ama diğeri arkadaşın da dediği gibi çok kaba duruyor. Ancak seri üretim ile modern araçlar üretilebilir.

  4. Merhaba,
    Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.
    İyi çalışmalar dilerim …

  5. Vatan için hayırlı olsun……………. Hisarlar grubu tebrik ve takdir ediyorum en azından yerli araç için bir başlangıç yapılmış.
    evet araç biraz kaba duruyor biraz daha kibar olursa daha iyi olacağı kanısındayım hayırlı günler…..
    ayrıca reklam yetersiz …. tanıtın artık piyasaya

  6. ilk bastaki renkler cok uyusmus turuncu ve gri olani en alttaki cok bicimsiz bir model insallah seri üretimde dehset araclar cikar

  7. REKLAMINI VE KATALOGUNU GÖRÜNCE OKADAR SEVİNDİMKİ.TAMAM ARTIK DEDİM TEKNİK KATALOGLARI İNDİRİP BAKINCA GÜLME TUTTU BENİ. TÜRK MALI HAHAHAHA KATALOGU BİLE YABANCI DİLDE OLAN BİR MALIN NERESİ TÜRK MALI ANLAYAMADIM YAZIKLAR OLSUN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir