Makine Mühendisi Günlüğü
Yeni iş fikirlerine, buluşlara meraklı veya iş fikrine destek arayanlar için Bloomberg HT kanalında Dragon’s Den Türkiye isimli süper bir program var. Programın işleyişi şu şekilde; sıradan biri veya şirket sahibi biri iş fikri geliştirir, programa katılır sunumunu yapar. Eğer fikri sevilirse programın 5 melek yatırımcısından biri veya birkaçı bu fikrin hayata geçmesi için girişimciye destek verir. Bu destek, belli yüzdeyle, varolan şirkete ortak olma olabileceği gibi yeni kurulacak şirkete ortak olma şeklinde olabiliyor.
Yatırımcıların hepsinin biyografilerini, şirketlerini inceledim. Dragon’s Den Türkiye programında yer alan yatırımcılardan en realist konuşan isim bana göre Alphan Manas. İlgimi çeken icraatları, iş hayatı var. Bu nedenle kendisinin bloğunu ara ara ziyaret ederim, Twitter’da yazdıklarına bakarım hatta Facebook’ta arkadaş olarak ekledim. Bloğunda yazan yazılar genelde ilgili olduğu konulardandır. Çoğusu, benim için yol gösterici olabiliyor. Bu yazılardan biri biri de benim gibi girişimci aday adayı birisi için 8 maddelik yol haritası. Harita şu şekilde (Yazının bundan sonraki kısmı AnadoluJet Dergisi’nden alıntı yapılmıştır.):
FİKİR ÖNEMLİ AMA
Çoğu zaman iyi bir fikir yeter yanlışına düşülüyor. İyi fikir önemlidir ama tek başına yetmez. Fikri hayata geçirmek, onu gerçekleştirmek önemli. Örneğin bir web projesini hayata geçirecek teknik birikime veya ortağa sahip değilseniz o projenin yürümesi çok kolay olmayacaktır.
FİKRE ÂŞIK OLMAK
Genellikle girişimciler fikirlerine âşık oluyor. Aşkın gözü kördür misali bu durum onları, fikirlerini detaylı araştırmaktan alıkoyuyor. Öyle ki bazen bana internetten konuşma teknolojisini yeni bir şeymiş gibi sunan ve savunan girişimciler görüyorum.
ÜRÜNE DEĞİL MODELE ODAKLANMAK
Karşılaştığım birçok girişimci adayı ürünlerini en ince detaylarına kadar anlatabilirken faaliyet göstereceği pazarın yapısı, maliyet kalemlerinin detayları, işini gelecekte hangi noktaya taşımak istediği gibi konularda yeterli cevap veremiyordu. Bu noktada iş planı çok önemli. Organizasyondan pazarlamaya, üretimden finansa her noktada bir fikir sahibi olmak ve uzun vadeli yol haritası oluşturmak için mutlaka iş planı yaparak yola çıkmak gerekli.
GİRİŞKENLİK DEĞİLGİRİŞİM
Girişim sürecinde kendi potansiyelini ve envanterini bilmek çok önemlidir. Yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı çok iyi tartmalısınız. Aksi takdirde yaptığınız girişimcilik değil girişkenlik olur ki bunun sonuca ulaşması çok da mümkün değildir.
ÖLÇEK EKONOMİSİNİN ÖNEMİ
Girişimleri kendi sosyo-ekonomik çerçevesinde değerlendirmek çok önemli. Birkaç kişiye hitap eden bir fikir veya girişimin büyüme imkanı olmaz. Çoğu zaman ev halkının, konu komşunun beğendiği ürünleri getiren ve bunları fikir olarak gösteren girişimcilerle karşılaşıyoruz. Fakat bu fikrin ne ölçeğe ulaşacağı, bu ölçeğin işe nasıl bir kaldıraç desteği vereceği hiç düşünülmüyor.
TREND ANALİZİ
Günümüzde tüketici beklentilerini önceden görmek en büyük rekabet avantajıdır. Bu yüzden trendleri izlemek, gelişmelerin ne yönde olacağını öngörmek büyük önem taşır. Yapılanları tekrarlamak, artık miadını dolduran işlerin peşinde koşmak ve “ben de” girişimciliği yapmak sıkça düşülen bir hata. Bundan kaçınıp özgünün ve yeninin peşinde koşmak gerekli.
TEKNOLOJİNİN ÇEKİCİLİĞİ
Bir girişimde iş modeli her şeydir. Yol haritasıdır, can simididir. Ama ne yazık ki özellikle teknolojik girişimlerde fikrin ve teknolojinin cazibesine o kadar kapılıyor ki girişimciler, olayın finansal, operasyonel ve rasyonel boyutunu yeterince düşünmüyor. Unutmayın, kâğıt üzerinde çok iyi görülen birçok proje pratikte tıkanmaya mahkûmdur.
PATENTE DİKKAT
Patent başvurusu hassas bir süreçtir. Patent sahibi olmak sizi dokunulmaz kılmaz. Bu nedenle bu süreci çok iyi yönetmek gerekir. Bazı durumlarda şahsi patent başvurularıma yapılan itirazları savunmak için yüz bin dolar masraf etmek zorunda kaldığım ve sırf bu nedenle vazgeçtiğim uygulamalar oldu. Her fikre patent almak onun tek sahibi olmak anlamına gelmez.
Merhaba. Kolay gelsin. Matlab de bir problem vardı yardımcı olabilir misiniz acaba?
Determine the root of the function f(x)=3ln(x^2)!+2sin(x)-5 in the interval x€[1,5] with the stopping criteria 0.01sby using
a. Bisection method,
b. False-position method,
c. Modified false position method.
For each case, give the final root estimation result of each method (root_bisection, root_false_position, root_modified_false_position) and number of iterations performed to satisfy the error criteria clearly.