Dil Öğrenmenin En Kolay Yolu, Duolingo

Duolingo

Dil öğrenmenin çok farklı yöntemleri var. Okuldan, özel kurslardan, özel derslerden, yurtdışı gezilerinden, internet sitelerinden, ders videolarından, filmlerden ve şimdi de mobil cihaz uygulamalarından yabancı bir dil öğrenebilirsiniz. Günümüzün popüler elektronik cihazı akıllı cihazlar olduğundan bende bu alandan destek aldım. Duolingo isimli uygulamayı denedim. Türkiye’de son zamanlarda oldukça popüler olan Duolingo isimli uygulamayı ben çok sevdim, bu konuya ilgi duyanların da Duolingo’yu beğeneceğine eminim.

Türk insanına ilk okulda, orta okulda, lisede ve üniversitede İngilizce eğitimi verilir. Üniversitede derslerini İngilizce olarak görenlerin (ilk iki haftadan sonra Türkçe derse geçenler hariç) haricinde bu dili öğrenen öğrenci sayısı var mıdır? Bence yoktur. Çünkü, 2014 yılının ilkbahar döneminde, benle birlikte 273.813 kişinin girdiği YDS sınavında 50 puanın altında alan kişi sayısı 195.986 idi.. 90 üzerinde alan kişi sayısı sadece 3.863’tü. Yani İngilizce’yi bilmiyoruz. İş arama sitelerinde yer alan beyaz yaka ilanlarının çok büyük çoğunluğu bırakın İngilizce’yi, ikinci bir yabancı dil istiyor. Durum böyle olunca başarılı bir iş hayatı için bu dili öğrenmek gerekiyor, ana dil gibi konuşabilmek gerekiyor.

Duolingo‘nun hem mobil uygulama aplikasyonu hemde web arayüzü mevcut. Her ikisi de son derece kullanışlı ve basit. Uygulama içerisinde reklam, ücretli erişimler yok. Sadece sertifika bastırmak isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. Yani keyfe keder.

Uygulamada sadece İngilizce yok. Başka popüler dünya dilleri de mevcut. Aynı anda istediğiniz dilleri öğrenebiliyorsunuz.

Duolingo’da konuları belli puanlar elde ederek geçiyorsunuz. Bunu yaparken çeşitli metotlar mevcut.

  • Tek cümlelik yada tek kelimelik yabancı soruları Türkçe’ye yada tam tersini yapıp Türkçe’yi yabancı dile çevirip yazıyorsunuz.
  • Sorulan sorunun cevabını üç seçenekli testten buluyorsunuz. (Testte iki doğru cevap varsa ikisini de işaretlemek gerekiyor)
  • Sorulan sorunun cevabını mikrofona söylüyorsunuz.
  • İstenilen kelimenin telefuzunu mikrofona yapıyorsunuz.

Kelime öğrenme bir yana, her yabancı kelimenin telaffuzunu uygulama yaptığından ve sizin de bazen telaffuz etmeniz gerektiğinden canlı alıştırma yapma imkanı elde ediyorsunuz.

Uygulamanın Twitter maskotuna benzer şekilde yeşil bir baykuşu var. Uygulama içerisinde ders geçtikçe lingot adı verilen puandan kazanıyorsunuz. Bu lingotlarla baykuşa giyecek alabiliyor yada zamana karşı yarışabileceğiniz sınavlar alabiliyorsunuz.

Webtekno’nun geçen yıl hazırlamış olduğu tanıtım videosu yazının üstünde, izleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir