Hunharca Ağaç Parçalayan 7 Farklı Makine

Hunharca Agaç Kesme

Ağaçların kullanım alanlarını saymayacağım, faydalarına hiç değinmeyeceğim, geleceğimizdeki yerini hiç söylemeyeceğim. Modernleşen dünyada insanı yormak yok, insan makineleri yönetsin yeter. Haydi ağaçları “hunharca” parçalayacağımız yedi farklı makineyi inceleyelim.
 

1. Biojack 300E

Finlandiyalı Biojack firmasının ürünü olan 300E basit bir sisteme sahip. Üç farklı kolu ile ağacı sıkıca tutup taşıyor. En dip noktasındaki bıçaklı kolu ile gerektiğinde ağacı kökünden kesebiliyor. Kollarını biraz bol bırakarak ağaç üzerindeki ince dallarını kırabiliyor. Türkiye’de distribütörü de bulunan Biojack’in videosunu izlemek için tıklayın.

Biojack 300E
Biojack 300E

 

2. Ponsse Scorpion King

Başka bir Finlandiya markası olan Ponsse 1970’de kurulmuş. Bu alanda, taşıyıcı, kesici, yükleyici gibi çeşitli ürünleri bulunan markanın en dikkat çekici modeli Scorpion King. 8 dev tekeri bulunan araç tamamen operatör odaklı tasarlanmış. Kabinde kahve bile içilebiliyor. Operatör yapılan işe tam hakim olabiliyor. Mercedes – Benz motorları ile donatılan araç, ağaçları kökünden kesiyor, dallarını buduyor ve istenilen ölçülerde doğrayabiliyor. Örümcek kralın videosunu izlemek için tıklayınız.

Ponsse Scorpion King
Ponsse Scorpion King

 

3. CBI ChipMax 484 Portable

Terex ile ortaklığı bulunan İngiltere-İsveç menşeli CBI, ağaç parçalama konusunda öne çıkıyor. CBI ChipMax 484 Portable isimli makinesi ormanların göbeğine kadar girip ele geçirdiği tomrukları 1-2 cm çaplı parçacılara ayırıyor. Ayırmakla da kalmıyor taşıyıcı kamyonlara da yüklüyor.


 

4. Naarva S23 Stroke Harvester

235 kilogramlık bir ataşman olan S23 başka bir Finlandiya markası olan Naarva’nın ürünü. Minik tarla ekskavatörleriyle bile kullanılabilen S23, ağacı kesme, üzerindeki ince dalları budamada ve küçük parçalara ayırmada kullanılabiliyor. Ataşmanın öne çıkan özelliği ise parçaları keserken, kestiği parçaları ikiye ayırması.


 

5. John Deere H414

Türkiye’de traktörleriyle üne kavuşmuş olan John Deere’nin orman sanayisinde de bir ataşmanı mevcut. H414 adındaki ataşman üstteki örneklerden klasik odun motorlarındaki gibi zincirli kesicisiyle ayrılıyor. Diğer makineler gibi temiz çalışmadığından ormanlara istemsiz olarak ağaç talaşı bırakarak bir nevi doğal gübreleme de yapıyor.


 

6. SP 451 LF

İsveç firması olan SP’nin 451 LF, isimli ataşmanı üstteki John Deere ataşmanına benzer mantıkla çalışıyor. Farklı yanı ise aynı anda iki ağacı işleyebilmesi.


 

7. Waratah HTH624C

John Deere H414 ile benzer bir sisteme sahip olan Waratah HTH624C, 80 cm çaplı tomrukları işleyebiliyor.


 

BONUS: Hyundai Techno 700 Motorlu Testere

Her Türk’ün bagajınında mangal setiyle birlikte taşınan odun motoru listeye bonus olarak girmeyi başardı. Araba ve iş makinesi markası olarak tanıdığımız Hyundai’nin Çin’de üretilen odun motoru. Tam bir iş bitirici. Üzerinden araba geçse bile kırılmayacak sağlamlıkta, o reklamını bulamadığım için üzgünüm 🙁 Alkışlarla Yaşıyorum’un yapılan şu yorum Hyundai motorlu testerenin iş bitiriciliğini gözler önüne seriyor: bagajında motorlu testere taşıyan adam şehir içinde kırmızıya yakalandığında tutar trafik lambası direğini de keser.”

Derleme: 7 Machines That Eat Trees for Lunch and Ask for More

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir