Nasipte Varsa “Otobüsten İnip BMW’ye Binmek” Neden Olmasın Ki?

Baybars Altuntaş Otobüsten İndim BMW'ye Bindim

Fazla kitap okuyan, hatta hiç okumayan biriyim. Senede 2 kitap okursam ne mutlu bana. Çok büyük bir hatanın içerisinde olduğumun farkındayım ama klasik yalanı söylemek istiyorum; “fırsatım olmuyor“.. Hal böyle olunca koca senede okunan 1-2 kitabı iyi seçmek gerekiyor. Bu yılki kotamın ilk sırasına Elif Şafak‘ın İskender‘ini koydum. Askerde okudum. Dikkat toplamanın zor hatta imkansız olduğu gazino gürültüsünde İskender’i bitirdim. İyiki okudum dediğim bir kitap oldu. Açıkçası çok etkilendim.. Bu sene okuduğum diğer bir kitapsa Baybars Altuntaş isimli iş adamının yazdığı Otobüsten İndim BMW’ye Bindim kitabı oldu.

Elif Şafak – İskender için nasıl iyiki okudum dediysem bu kitap için de aynı düşüncedeyim. Üstelik bu kitabın insanın tüm hayatına etki edeceği, iş hayatını çizmesinde kılavuzluk görevi göreceği gibi bir özelliği var.  Baybars Altuntaş sıfırdan çıkıp Türkiye’nin isim yapmış bir iş adamı olmasından ABD devlet başkanıyla görüşmesine kadar uzanan hayat hikayesini anlatıyor. Ayrıca kitabın sayfa kenarlarında girişimcilere işletmelerini nasıl kurmaları gerektiğine ve nelere dikkat etmelere dair 81 adet “sır” veriliyor.

Baybars Altuntaş’ı Alphan Manas‘ı tanıdığım gibi Bloomberg HT isimli ekonomi kanalında yer alan Dragon’s Den Türkiye isimli programda tanıdım. Açıkçası programı izlerken fazla ilgimi çeken bir “ejder” değildi. Ancak kitabının neredeyse tüm mağazalarda en çok satanlar listesinde olması, kitabın üzerinde yazan baskı sayısının her hafta artması ilgimi çekti. Hemen kitabını D&R’den siparişi geçtim, 19. Baskı olarak kitabı edinmiş oldum.

Kitabın baskı kalitesi iyi, kullanılan dili çok sade ve akıcı. Kitap için yazılan çoğu yorumda kitabın bir günde okunduğu yazılmış. Kitabı bir günde okuyanların kitap dilinin akıcılığından mıdır yoksa insanların sonunu zengin olarak göreceği ümidinden midir bilemem ama okunmaya değer mi değer.

Kitapta beğendiğim konulardan biri de Kur-an’ı Kerim’den alıntılara yer verilmiş olması. Anlatılanlar Kur-an’ı Kerim’den yapılan alıntılarla desteklenmiş. Özellikle beğendiğim alıntılardan biri İnşirah – 7 : “O halde, işin biter bitmez yeni bir işe koyulup yorul!”. Çıktısını al, duvara yapıştır denebilecek kadar yerinde. Beğendiğim konulardan bir diğeri de başarılı bir girişimci olmak için işe kusursuz başlamanın yanı sıra insanın şans faktörüne sahip olması gerektiği açıkça belirtilmiş olması. Yani onu-bunu yapın başarılı olursunuz denilmiyor. Bunların yanında şansta lazım deniliyor.

Kitap için eleştirebileceğim tek konu Baybars Altuntaş’ın kitabında kendini çok ön planda tutması, kendi reklamını yapmak için azami özen göstermesi. Her ne kadar kendisini anlatıyor olsa da bu kadar abartılmamalıydı diye düşünüyorum. 40-50 sayfada bir yer verilen kuşe kağıda basılı dergi reklamlarını anımsatan sayfalar bu dediğimi daha da destekliyor.

Özet: Bu kitap okunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir